Ανυπότακτη Κρήτη

Ανυπότακτη Κρήτη

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4/10


Η Ανυπόταχτη Κρήτη χαιρετίζει τους κατοίκους του ορεινού Ρεθύμνου που απέτρεψαν την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στα χωριά τους και όλους τους αλληλέγγυους που έσπευσαν στο πλάι τους και “οδήγησαν” στο λιμάνι του Ηρακλείου τις νταλίκες που επέστρεψαν στην Αθήνα.
Πρόκειται για μια σημαντική νίκη σε μια περίοδο που ο ένας μετά τον άλλο, οι δήμοι της Κρήτης, απορρίπτουν νέα επενδυτικά σχέδια των ΕΛΙΚΑ και ΤΕΡΝΑ για εγκατάσταση 647 ανεμογεννητριών στις περισσότερες από τις 70 βουνοκορφές σχεδόν όλους τους δήμους του νησιού. Η παραγόμενη ενέργεια θα είναι σχεδόν δυόμισι φορές η ενέργεια που παράγουν τα εργοστάσια στην Κρήτη και θα διοχετεύεται στην ηπειρωτική Ελλάδα με υποθαλάσσια καλώδια διασύνδεσης.
Η μαχητική υπεράσπιση του τόπου μας από τα ανεξέλεγκτα επιχειρηματικά συμφέροντα το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί. Αυτό δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση “αναχρονισμό” και “παρεμπόδιση της ανάπτυξης”. Αυτοί που ρήμαξαν τα χωριά μας, που διαλύουν την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία, που παρέδωσαν τους αγροκτηνοτρόφους στο έλεος των πολυεθνικών και της Ε.Ε., που ευθύνονται για τη δραματική μείωση του πληθυσμού στην ύπαιθρο, αυτοί που κλείνουν σχολεία, ιατρεία και δημόσιες υπηρεσίες τώρα κόπτονται για την ανάπτυξη. Η “ανάπτυξή” τους είναι απλά η “ανάπτυξη” των κερδών ντόπιων και ξένων μεγαλοκεφαλαιοκρατών. Γι' αυτό προσπαθούν να αρπάξουν τη γη και να λεηλατήσουν φτωχούς ανθρώπους που πασχίζουν να επιβιώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, που δουλεύουν και παράγουν την τροφή χιλιάδων κατοίκων των μεγαλουπόλεων. Οι “επενδύσεις” αυτές δεν προσφέρουν θέσεις εργασίας, αντίθετα πλήττουν τις υπάρχουσες παραγωγικές δραστηριότητες ( κτηνοτροφία, γεωργία, τουρισμό). Κι όσο ρεύμα παράγουν, αν και όταν φυσάει με συγκεκριμένη ταχύτητα, το πληρώνουμε όλοι μας πολύ ακριβά μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, επιδοτώντας τους επενδυτές – καταστροφείς.
Η Περιφέρεια Κρήτης, όταν έρθει η ώρα να γνωμοδοτήσει, θα πρέπει να επιστρέψει ως απαράδεκτα και καταστροφικά τα σχέδια των μεγαλοεπενδυτών – καταπατητών. Τη μέρα της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο όλες οι αγωνιζόμενες δυνάμεις και φορείς από κάθε γωνιά της Κρήτης πρέπει να οργανώσουμε μεγάλη συγκέντρωση στο Ηράκλειο, όπου θα διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στο ξεπούλημα και την καταστροφή του τόπου μας.


4/10/2015