Ανυπότακτη Κρήτη

Ανυπότακτη Κρήτη

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΑΝΥΠΟΤΑΧΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΙΑΚΑΚH

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΑΝΥΠΟΤΑΧΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΙΑΚΑΚH


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης αποφάσισε στις 14-1-2015 να δώσει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος στην πολυεθνική H&M στο κέντρο της πόλης των Χανίων, στην οδό Τζανακάκη. Το κατάστημα θα είναι συνολικής έκτασης 2.304 τ.μ. και προφανώς θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην οικονομική και όχι μόνο ζωή της πόλης.
Τα ερωτήματα που εμείς θέσαμε στη συνεδρίαση και θέτουμε και δημόσια στον χανιώτικο λαό είναι:
  1. Υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση ή διαβούλευση με το Δήμο Χανίων, στο κέντρο του οποίου ιδρύεται το κατάστημα, με τον Εμπορικό Σύλλογο ή με κάποιο άλλο αρμόδιο φορέα; ΚΑΜΜΙΑ!
  2. Ο νόμος 2323/1995 στο άρθρο 10 προβλέπει: “ Τα καταστήματα του άρθρου αυτού που ιδρύονται μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, πρέπει να διαθέτουν τους αναγκαίους χώρους για τη στάθμευση των οχημάτων των πελατών και την εκφόρτωση των εμπορευμάτων, κατά τα οριζόμενα στις οικείες διατάξεις”.
    Διαθέτει τέτοιους χώρους το κατάστημα, ναι ή όχι; Δε νομίζω ότι είναι σοβαρό επιχείρημα ότι υπάρχουν κοντά δημοτικά και ιδιωτικά πάρκινγκ άρα το H&M έχει χώρους στάθμευσης!!! Ούτε είναι δικαιολογία ότι κανένας δεν έχει χώρους στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Πάρθηκε υπόψη η κυκλοφοριακή επιβάρυνση της οδού Τζανακάκη που είναι μια από τις πιο επιβαρυμένες της πόλης των Χανίων; Ή μήπως δεν βλέπουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση στα δυτικά της πόλης που άλλη πολυεθνική, με πολλά ονόματα καταστημάτων έχει μετατρέψει την έξοδο της πόλης σε χώρο στάθμευσης των πελατών της.
  3. Εντύπωση προκαλεί και άλλο ένα γεγονός: ο νόμος προβλέπει πως αν μέσα σε διάστημα 30 ημερών δεν απαντήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο η εταιρεία αποκτά την άδεια αυτόματα. Παραθέτω τις ημερομηνίες και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
  • Στις 11-12-2014 κατέθεσε την αίτηση η εταιρεία.
  • Τρεις μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία η Δ/νση Ανάπτυξης της ΠΕ Χανίων με το αρ. Πρωτ. 30/7-1-2015 ζητάει από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας να γνωμοδοτήσει και να εισάγει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για απόφαση.
  • Στις 12-1-2015 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή και γνωμοδοτεί θετικά, και
  • Στις 14-1-2015, εκπρόθεσμα πλέον, και ενώ ο επενδυτής έχει κάθε δικαίωμα να ισχυριστεί ότι πήρε την άδεια, το Περιφερειακό συμβούλιο αποφασίζει την αδειοδότηση της εταιρείας. Άρα ότι κι αν αποφασίζαμε ο επενδυτής νομικά είχε ήδη αποσπάσει την άδεια!

Τι να συμπεράνει κανείς; Ότι το λιγότερο πρόκειται για αμέλεια από την πλευρά της ΠΕ Χανίων, καθώς το θέμα δεν ήταν υπόθεση ρουτίνας. Ήταν η πρώτη φορά που το Περιφερειακό Συμβούλιο κλήθηκε να δώσει μια τέτοια άδεια κι αυτό έγινε εκπρόθεσμα!

Είναι σαφές ότι πρόκειται για άλλο ένα χτύπημα στους μικρομεσαίους της πόλης καθώς άλλη μια πολυεθνική έρχεται να τους αποτελειώσει. Κι ενώ οδηγούνται στον αφανισμό, οι συνδικαλιστικές τους ηγεσίες, ορκίζονται ακόμη στον “ελεύθερο” ανταγωνισμό και στα υποτιθέμενα οφέλη του, παραβλέποντας πως ακριβώς αυτός ο ανταγωνισμός είναι που γεννά πολυεθνικές και μονοπώλια. Γιατί ο ανταγωνισμός στον καπιταλισμό είναι ακριβώς σαν τον ανταγωνισμό στη ζούγκλα, όπου το λιοντάρι είναι ελεύθερο να φάει το ελάφι όπως και το ελάφι είναι ελεύθερο να φάει το λιοντάρι. Μόνο που κανείς ποτέ δεν είδε να συμβαίνει το δεύτερο.

Τελευταίο αλλά σπουδαιότερο για εμάς είναι το θέμα της δουλειάς και των εργασιακών συνθηκών. Εδώ οι πολυεθνικές πρωτοπορούν στις μεθόδους εκμετάλλευσης των εργαζομένων τους και ανοίγουν το δρόμο στην καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος. Αντί άλλης αναφοράς παραθέτουμε απόσπασμα από ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στις 6-6-2014, για τον εργασιακό μεσαίωνα στα H&M :
«Οι 9 στους 10 εργαζομένους της σε κάθε κατάστημα είναι part-time (4ωροι και 5ωροι) και πολύ λιγότεροι αριθμητικά από τις πραγματικές ανάγκες τους. Απόρροια αυτού είναι να δουλεύουν έως και 10 ώρες την ημέρα, για να καλυφθούν πάγιες ανάγκες της πολυεθνικής. Ακόμη πιο έντονο είναι στις βραδινές βάρδιες που πραγματικά ο εργαζόμενος, πέραν των υπερωριών που είναι στο πρόγραμμά του να πραγματοποιήσει, δεν γνωρίζει τι ώρα θα αποχωρήσει από το κατάστημα, παρόλο που το ωράριό του θεωρητικά τελειώνει στις 9.30 το βράδυ.”
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων αναφέρουμε ότι οι ίδιες, αν όχι και χειρότερες, συνθήκες επικρατούν και στα ZARA και στο JUMBO και σε αρκετά μικρότερα εμπορικά της πόλης των Χανίων.
Τέτοιες θα είναι οι πολυδιαφημισμένες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, θέσεις ημι-δουλείας. Σε τέτοιες θέσεις εργασίας ονειρεύεστε να δουλέψουν τα παιδιά σας;

ΧΑΝΙΑ 15-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου