Ανυπότακτη Κρήτη

Ανυπότακτη Κρήτη

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Ελεύθερες παραλίες για όλους! Όχι στην επιβολή εισιτηρίου σε Μπάλο και Ελαφονήσι.

Ελεύθερες παραλίες για όλους!
Όχι στην επιβολή εισιτηρίου σε Μπάλο και Ελαφονήσι
Πριν μερικές μέρες δημοσιεύτηκε ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Χανίων, η οποία ζητά από τους Δήμους Κισσάμου και Καντάνου-Σελίνου την επιβολή εισιτηρίου στις παραλίες του Μπάλου και Ελαφονησίου, αντίστοιχα, ύψους «τουλάχιστον 10 Ευρώ»! Αφορμή φυσικά αποτελεί το γνωστό πρόβλημα της επιβάρυνσης των παραλιών αυτών κάθε καλοκαίρι εξαιτίας της υπερβολικής τους επισκεψιμότητας. Έτσι, σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων, θα μειωθεί η επισκεψιμότητα στις παραλίες αυτές και οι Δήμοι θα έχουν έσοδα για την φροντίδα τους.
Μόνο ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος δεν κρύβει η παραπάνω ανακοίνωση. Ουσιαστικά, με αφορμή ένα γνωστό εδώ και χρόνια πρόβλημα, η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων ζητά οι δύο αυτές παραλίες -για την ώρα- να απευθύνονται μόνο στους πελάτες των ξενοδοχείων τους! Ζητά δηλαδή την έμμεση ιδιωτικοποίηση τους με τις πλάτες των Δήμων! Αλήθεια ποιος ευθύνεται για την υπερβολική επισκεψιμότητα των παραλιών αυτών; Οι κάτοικοι της Κρήτης που πάνε μονοήμερη εκδρομή σε αυτές ή οι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, πελάτες των παραπάνω ξενοδόχων; Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων ζητά τον αποκλεισμό των παραλιών αυτών από τους ντόπιους μέσω του εισιτηρίου, ώστε να μπορούν στη συνέχεια οι ίδιοι οι ξενοδόχοι να τις προωθούν στην τουριστική αγορά και να αυξάνουν τα κέρδη τους! Πιο απλά, μας ζητάνε να πληρώσουμε εμείς την διαφήμιση των δικών τους ξενοδοχείων!
Μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελεί ουσιαστικά ένα πρώτο μεγάλο βήμα για την μετατροπή του νησιού σε τουριστικό προορισμό στα πρότυπα της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου θα υπάρχουν οι εξωτικές παραλίες μόνο για τους τουρίστες και οι κάτοικοι του νησιού για να δροσιστούν το καλοκαίρι θα στοιβάζονται σε παραμελημένες παραλίες «χαβούζες», μακριά από τα βλέμματα των τουριστών. Εξάλλου, οι ίδιοι οι ξενοδόχοι με τους μισθούς που δίνουν, αποκλείουν τους ίδιους τους εργαζόμενους τους από την επίσκεψη σε μία παραλία που έχει εισιτήριο 10 Ευρώ. Πέρσυσι το καλοκαίρι είχε δημοσιευτεί κοινή ανακοίνωση των Ενώσεων Ξενοδόχων της Κρήτης ενάντια στην εγκατάσταση προσφύγων. Πρώτα ήταν οι φτωχοί πρόσφυγες που θα χαλούσαν την εικόνα του νησιού, τώρα είναι και οι φτωχοί Έλληνες που πρέπει να φύγουν από τις παραλίες, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι το θέμα είναι καθαρά ταξικό.
Οι παραλίες δεν ανήκουν σε καμία ένωση ξενοδόχων, ούτε καν στους Δήμους που καλούνται να τις διαχειριστούν και μόνο, ανήκουν σε ολόκληρη την κοινωνία. Είναι δικαίωμα κάθε κατοίκου ή επισκέπτη στο νησί να απολαμβάνει μία δροσερή βουτιά σε αυτές ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Τέλος, αν η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την προστασία τους μπορεί να πληρώσει μεγαλύτερα δημοτικά τέλη, ειδικά τα μεγάλα ξενοδοχεία, ώστε με τα έσοδα αυτά να μπορεί το τοπικό κράτος να τις φροντίζει καλύτερα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου