Ανυπότακτη Κρήτη

Ανυπότακτη Κρήτη

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ «ΑΝΥΠΟΤΑΧΤΗ ΚΡΗΤΗ» ( στη συνεδρίαση στις 9/3/2015 για τον απολογισμό της Περιφέρειας για το 2014)

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ «ΑΝΥΠΟΤΑΧΤΗ ΚΡΗΤΗ» ( στη συνεδρίαση στις 9/3/2015 για τον απολογισμό της Περιφέρειας για το 2014)
Πριν προχωρήσω στα θέματα του απολογισμού θα ήθελα να σχολιάσω την άποψη που διατύπωσαν προηγούμενοι ομιλητές για το ρόλο του Καλλικράτη μέχρι σήμερα. Εν ολίγοις μας είπατε ότι ο Καλλικράτης είναι καλός αλλά άτυχος γιατί έπεσε πάνω στην κρίση. Εμείς αντίθετα υποστηρίζουμε ότι το πρόβλημά του είναι γονιδιακό, είναι αντιδημοκρατικός από τη φύση του και δεν αλλάζει. Ο κ. Τσόκας αναρωτήθηκε τι θα ήταν η περιφέρεια χωρίς τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Κι έχει δίκιο. Μου θύμισε αυτό που λεγόταν στην αριστοκρατική Αγγλία: τι χρειάζεται το κεφάλι στον άνθρωπο; Μα για να στηρίζεται το καπέλο απαντούσαν! Έτσι λοιπόν κι η περιφέρεια, για όλα είναι αναρμόδια. Κι αν είναι να υπάρχει μόνο για να αξιοποιεί τα ευρωπαϊκά προγράμματα τότε να την καταργήσουμε και να ανατεθεί η δουλειά σε ένα γραφείο αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ούτε εμείς θα ταλαιπωρούμαστε και πιο φτηνά θα μας έρθει…
Το 2014 ήταν μια από τις σκληρότερες χρονιές για τον ελληνικό λαό καθώς κορυφώθηκε η ακραία αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου – ξένου και εγχώριου – για να αφαιρέσουν εισόδημα, περιουσία και δικαιώματα από τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα. Η Περιφερειακή αρχή αναγνωρίζει κάποιους περιορισμούς που θέτει η πραγματικότητα αλλά τους εξωραΐζει αλλά κυρίως ταυτίζεται με την κυβερνητική διαχείριση, την υιοθετεί και δραστήρια προωθεί τις επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ.
Δεν έχω τη δυνατότητα, λόγω χρόνου, να αναφερθώ διεξοδικά σε όλα τα θέματα του απολογισμού, γι’ αυτό θα ξεχωρίσω μόνο δυο ζητήματα :
Α) Ξεχωριστή θέση στον απολογισμό κατέχει η νέα μεγάλη ιδέα για την Κρήτη, αυτή του ενεργειακού κόμβου της ΝΑ Μεσογείου. Για να φτάσει και στη βαρύγδουπη διαπίστωση ότι είναι «…ίσως ο πιο ισχυρά αναδυόμενος πόλος ανάπτυξης….». Μάλιστα στα τέλη Δεκέμβρη του 2014 διαβάσαμε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος ανέθεσε στο ΕΜΠ να εκπονήσει μελέτη για τον ενεργειακό σχεδιασμό στην Κρήτη και το θέμα αναμένεται να έρθει ( πότε άραγε;) στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Κατόπιν εορτής. Τώρα που καταπάτησαν τις βουνοκορφές ο Κοπελούζος, η ΤΕΡΝΑ και η EDF; Τώρα που η ΔΕΗ ψάχνει που θα βυθίσει το καλώδιο διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα; Τώρα που ηλιοθερμικά πάρκα και εργοστάσια βιομάζας αδειοδοτούνται ανεξέλεγκτα; Ή μήπως νομίζετε ότι τα κοράκια της αγοράς, οι πολυεθνικές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα ρωτήσουν την Περιφέρεια Κρήτης αν και από πού θα περάσουν οι αγωγοί τους, αν ποτέ γίνουν φυσικά.
Το θέμα είναι επικίνδυνα σοβαρό και τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης έχουν ζαλιστεί από το μέγεθος των φημολογούμενων επενδύσεων. Προσέξτε όμως γιατί δεν απέχετε πολύ από τη γελιοποίηση. Διάβασα ότι δυο φορές έχετε φέρει στο Ηράκλειο για να μιλήσει σε εκδηλώσεις της Περιφέρειας ο περιβόητος Ν. Λυγερός. Αυτός που ήταν σύμβουλος του Σαμαρά και λέει ότι ανήκει σε μια ένωση με τους πιο ευφυείς ανθρώπους στον κόσμο. Κι επειδή είναι «ευφυής» νομίζει ότι οι υπόλοιποι είμαστε βλάκες, και μας πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Έτσι που το πάτε την επόμενη φορά θα φέρετε και τον Αρτέμη Σώρρα να μας «σώσει» με τα τρισεκατομμύρια που διαθέτει.
Διαβάζουμε στον απολογισμό ότι το καλώδιο διασύνδεσης θα εξασφαλίζει επάρκεια ρεύματος στο νησί και θα διοχετεύει ρεύμα στην ηπειρωτική Ελλάδα από τις θηριώδεις ανεμογεννήτριες, τα αιολικά πάρκα, τα υβριδικά, τα φωτοβολταϊκά, τα εργοστάσια βιομάζας κλπ. Θα μετατρέψουμε ολόκληρη την Κρήτη σε ένα απέραντο Αθερινόλακκο ή Ξυλοκαμάρα; Κι από πάνω δείχνετε και πανευτυχείς που από δω θα περνούν αγωγοί πετρελαίου, αγωγοί φυσικού αερίου, θα υπάρχουν πλατφόρμες απέναντι από τις παραλίες της νότιας Κρήτης, εγκαταστάσεις και τάνκερ που θα πηγαινοέρχονται. Κι όλα αυτά σε ένα νησί που ζει σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, και το λέω αυτό χωρίς να εξωραΐζω το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που επικράτησε. Ειδικά η νότια Κρήτη κινδυνεύει να μετατραπεί στην «πίσω αυλή» της Κρήτης, αφού είναι που είναι παραμελημένη.
Β) Άλλο μεγάλο θέμα του απολογισμού είναι οι δράσεις για το αγροτοδιατροφικό ζήτημα, μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα του νησιού μας που αποτελεί και τη βάση μιας μικρής μεταποιητικής βιομηχανίας και βιοτεχνίας. Εδώ ο στρατηγικός προσανατολισμός της Περιφέρειας, εναρμονισμένος με την ΕΕ, είναι πέρα για πέρα λανθασμένος και καταστροφικός για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Γίνονται πολλά και πολυδάπανα που όμως ωφελούν ένα μικρό ποσοστό μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών που μπορούν να εξάγουν. Αφήστε που η υπόθεση του εμπάργκο στη Ρωσία έδειξε πόσο επισφαλής είναι αυτή η στρατηγική. Έχει απωλεσθεί η εσωτερική αγορά και η ανάκτησή της δεν είναι ζήτημα πιστοποιητικών και σημάτων. Χρειάζονται γεωργικές πολιτικές ανάκτησης της εσωτερικής αγοράς κόντρα στην ΚΑΠ και τις ντιρεκτίβες της ΕΕ και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με όλες χώρες του κόσμου. Αυτή τη στιγμή η φτωχομεσαία αγροτιά βρίσκεται ανάμεσα σε δυο «μυλόπετρες»: από τη μια των πολυεθνικών που ελέγχουν τις εισροές και τα αγροεφόδια και ανεβάζουν διαρκώς τις τιμές τους κι από την άλλη των εμπόρων - μεσαζόντων που ελέγχουν τις τιμές πώλησης και κερδοσκοπούν σε βάρος αγροτών και καταναλωτών. Η μεταφυσική σας πίστη στις δυνάμεις της αγοράς και στον ανταγωνισμό σας εμποδίζει να δείτε ότι αφανίστηκαν οι περισσότερες καλλιέργειες του νησιού κι επικράτησε ένα είδος μονοκαλλιέργειας που καταστρέφει τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή του τόπου μας. Ρίξτε μια ματιά στην ενδοχώρα, ερημώνει κάθε μέρα. Αυτό τον απολογισμό ποιος θα τον κάνει; Μέσα στο 2014, ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι των χωριών του Αγίου Βασιλείου και διαδήλωσαν στο κέντρο του Ρεθύμνου ενάντια στην καταστροφή των βουνών και την ερήμωση του τόπου τους. Οι κάτοικοι της Μεσαράς έκαναν αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την αποψίλωση των χωριών τους από τις δημόσιες υπηρεσίες. Το ίδιο στην Ιεράπετρα με αιχμή το νοσοκομείο, στο Σέλινο για το κλείσιμο σχολείων, στη Βιάννο και στην Κίσσαμο για τις υποδομές υγείας. Από παντού διαμαρτυρίες για την εγκατάλειψη της υπαίθρου, για το κλείσιμο ΔΟΥ, ΙΚΑ, Ειρηνοδικείων, καταστημάτων ΕΛΤΑ, ΑΤΕ και ΟΤΕ, ΚΕΠ, για υποβάθμιση Κέντρων Υγείας και σχολείων. Και η ειρωνεία: τα πραγματικά χωριά ερημώνουν από τις πολιτικές κυβερνήσεων και ΕΕ, οι άνθρωποι συνωστίζονται στις πόλεις και αναβιώνουν «εικονικά χωριά» με επιδοτήσεις από την ΕΕ!
Ένας διαφορετικός απολογισμός για το 2014 δεν μπορεί να μην έχει και τους αγώνες των εκπαιδευτικών και των τεσσάρων νομών να κρατήσουν όρθιο το δημόσιο σχολείο, των γιατρών και νοσηλευτών του ΠΑΓΝΗ και των υπολοίπων νοσοκομείων για την υπεράσπιση της υγείας, των φοιτητών του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης και των ΤΕΙ για δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, των εργαζομένων της ΔΕΗ για την αποτροπή του ξεπουλήματος της, των φορέων των Χανίων για να μην ξεπουληθεί το αεροδρόμιο των Χανίων, του αγώνα ενάντια στην καταστροφή των χημικών του ΝΑΤΟ στις θάλασσες μας.
Τέλος για το ζήτημα των ζητημάτων της κοινωνίας μας, που είναι η ανεργία δεν μπορεί να ξεμπερδεύουμε με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τα voucher, τα σεμινάρια, τα συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία. Οι άνεργοι θέλουν πρώτα απ’ όλα δουλειά. Μόνιμη και σταθερή δουλειά κι όχι φιλανθρωπία.
Σήμερα που οι βεβαιότητες που είχατε στο παρελθόν σαρώνονται,
που οι ψευδαισθήσεις για την καλή ΕΕ, που μας δίνει χρήματα, γκρεμίζονται
που οι μάσκες πέφτουν και οι «εταίροι» αποδεικνύονται τοκογλύφοι
σήμερα όλοι πρέπει να διαλέξουν: υποταγή στο διηνεκές ή ρήξη και αρχή μιας νέας
αναγεννητικής πορείας για τους εργαζόμενους και τη χώρα. Η Περιφέρεια Κρήτης θα
συνεχίζει να διαχειρίζεται τη δυστυχία και τη μιζέρια παρουσιάζοντας ως πακτωλό
χρημάτων τα ψίχουλα που μας πετά η ΕΕ; Ειδικά τώρα που όλοι ξέρουν πως αυτά
προέρχονται από όσα χρόνια τώρα μας κλέβουν.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι είμαστε αρνητικοί στον απολογισμό του 2014.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου