Ανυπότακτη Κρήτη

Ανυπότακτη Κρήτη

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ, ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ “ΑΝΥΠΟΤΑΧΤΗ ΚΡΗΤΗ”

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ,
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ “ΑΝΥΠΟΤΑΧΤΗ ΚΡΗΤΗ”

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΑΣΤΕΚ)

Κύριε Περιφερειάρχη

Για το ρόλο του τουρισμού στην οικονομική δραστηριότητα του νησιού μας νομίζω ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επιχειρηματολογία. Η τουριστική ανάπτυξη στηρίζεται πρώτα απ' όλα στον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή στους εργαζόμενους. Η Κρήτη διαθέτει μια πολυάριθμη και καλά εξειδικευμένη εργατική τάξη στον τουρισμό. Τις ικανότητες αυτές αποκτούν οι εργαζόμενοι συνήθως πληρώνοντας από την τσέπη τους για απόκτηση ειδικοτήτων, εκμάθηση ξένων γλωσσών κλπ.
Μια από τις ελάχιστες δημόσιες σχολές τουριστικής ανάπτυξης που υπάρχουν στη χώρα είναι η ΑΣΤΕΚ που βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο. Η ΑΣΤΕΚ, τότε ΑΣΤΕΑΝ, ιδρύθηκε το 1995 και αρχικά εγκαταστάθηκε στο ξενοδοχείο Μαρμίν Ελούντα. Το 1999 μετεγκαταστάθηκε στο κτιριακό συγκρότημα Ξερόκαμπος του Δήμου Αγίου Νικολάου. Το 2006 μεταφέρθηκε σε κτίριο της οδού Λατούς στο Δήμο Αγίου Νικολάου. Η σχολή υπάγεται στο Υπουργείο Τουρισμού κι έτσι οι σπουδαστές δεν απολαμβάνουν ούτε καν εκείνα τα λίγα δικαιώματα που έχουν οι υπόλοιποι σπουδαστές. Δηλαδή
  • δεν έχουν δικαίωμα δωρεάν σίτισης και ξοδεύουν μεγάλα ποσά για τη διατροφή τους
  • δεν δικαιούνται πάσο κι έτσι πληρώνουν για όλες τους τις μετακινήσεις
  • δεν υπάρχει εστία ή δωμάτια που να διαμένουν οι σπουδαστές από τα φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα.
  • δραματικές είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό
  • δουλεύουν 8ωρο και παραπάνω, για ένα τρίμηνο κάθε καλοκαίρι επί τρία χρόνια σε ξενοδοχεία του νησιού με αμοιβή 300 ευρώ!

Το αποτέλεσμα είναι να διακόπτουν τις σπουδές τους αρκετοί σπουδαστές καθώς οι οικογένειές τους αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.
Δεν θεωρώ ιδιαίτερα τιμητικό για τον τόπο μας να αντιμετωπίζονται οι σπουδαστές αυτοί το υπόλοιπο έτος σαν “χειμερινοί τουρίστες” που θα δαπανούν μέρος του εισοδήματος των οικογενειών τους για να συντηρούν τοπικά καταστήματα.
Θα μπορούσε η Περιφέρεια Κρήτης, αντί να δαπανά υπέρογκα ποσά για την τουριστική προβολή αλλά και σε άλλες δραστηριότητες προβολής και βιτρίνας, που καταλήγουν σε εξυπηρέτηση συμφερόντων μεγάλων τουρ οπερέιτορς αλλά και άλλων επιχειρηματιών, να καλύψει αρχικά τα έξοδα διατροφής και μετακίνησης των σπουδαστών και να συμβάλλει στην αναζήτηση λύσης για το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές;

27/11/2015




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου