Ανυπότακτη Κρήτη

Ανυπότακτη Κρήτη

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΟΧΙ στο Αναθεωρημένο Χωροταξικό που ολοκληρώνει την κοινωνική και περιβαλλοντική καταστροφή του τόπου μας!

ΟΧΙ στο Αναθεωρημένο Χωροταξικό που ολοκληρώνει την κοινωνική και περιβαλλοντική καταστροφή του τόπου μας!
Την Τρίτη 10/11, συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης με θέμα την έγκριση του Αναθεωρημένου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης (έγγραφο 147396/20-3-2015) μετά από πολύμηνη ηλεκτρονική διαβούλευση φορέων και όχι μόνο.
Όπως ήταν αναμενόμενο, στα πλαίσια της αξιοποίησης της κρίσης από επιχειρηματικούς ομίλους και εργοδοτικά συμφέροντα , η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να κατοχυρώσει νομικά την κάλυψη για μεγάλα έργα που προγραμματίζονται από πολυεθνικούς ομίλους και τα οποία έχουν απορριφθεί στην ολότητα τους από τους κατοίκους και τους περισσότερους Δήμους. Προβλέπεται χωροθέτηση για εγκατάσταση ΑΠΕ 800-1600 MW όταν η εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγής το 2012 ήταν 817 MW στους τρεις θερμικούς σταθμούς και 255  MW από διάσπαρτες μονάδες ΑΠΕ! H επιλογή των περιοχών που μπορούν να εγκατασταθούν ΑΠΕ καθώς και η αναβάθμιση του οδικού δικτύου για την διευκόλυνση αυτού, έχει γίνει για άλλη μια φορά χωρίς να έχει προηγηθεί ενεργειακός σχεδιασμός (τι παράγουμε, τι καταναλώνουμε, αν και πώς μπορούμε να μειώσουμε την ενεργειακή κατανάλωση) με γνώμονα την παραγωγή φθηνού και χωρίς περαιτέρω καταστροφή του περιβάλλοντος ρεύματος, είτε στο στάδιο της παραγωγής του είτε στο στάδιο της μεταφορά και διανομής του. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΑΠΕ στην Κρήτη ξεπερνούν το στόχο του 20% του ενεργειακού μείγματός της, ενώ και το ίδιο το σχέδιο αναθεώρησης αναφέρεται σε καλύτερη απορρόφηση των ΑΠΕ που προδιαγράφει εάν και εφόσον εγκατασταθεί υποβρύχιο καλώδιο διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα για το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί καμία μελέτη από τους ιδιώτες που έχουν «προθυμοποιηθεί» να αναλάβουν να εγκαταστήσουν..
Ταυτόχρονα περιγράφεται ένα ενεργειακό πεδίο με εξόρυξη υδρογονανθράκων, διακρατικούς αγωγούς κλπ χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο θίγοντας ευρύτερα γεωπολιτικά ζητήματα (αναβάθμιση συμμαχίας με το Ισραήλ, Αμερικανική-αναγκαστικά- τεχνολογία εξόρυξης πετρελαίου κλπ.) τα οποία αυτή όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπαθούν να περάσουν με αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας χωρίς να ενημερώσουν την ίδια την κοινωνία. Ζητήματα που δεν αφορούν μόνο την περιφέρεια αλλά το σύνολο της χώρας!
Ταυτόχρονα, κάθε περιφερειακό/τοπικό χωροταξικό σχέδιο όπως και εάν εγκριθεί, με την υπάρχουσα νομοθεσία (νόμος 4269/2014) των Ειδικών Πλαισίων Χωροθέτησης για τον τουρισμό και τις ΑΠΕ επικαθορίζονται από αυτά τα τελευταία που μπορούν να αλλάξουν οποτεδήποτε από την Κεντρική Κυβέρνηση. Tα ζητήματα του πρωτογενή τομέα και των προστατευόμενων περιοχών παραπέμπονται πάλι στις «αρμόδιες υπηρεσίες» μιας και ο χωροταξικός σχεδιασμός δεν ορίζει χρήσεις γης. Επίσης δεν λαμβάνονται υπόψη τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) και τα Σχέδια Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ),όπου ήδη ορίζεται η δόμηση και οι περιοχές που αφορά όπως και οι περιοχές που προστατεύονται!! Έτσι, αυξάνεται η δυνατότητα καταστροφής ακόμα περισσότερων περιοχών
στο βωμό ξενοδοχειακών μονάδων (οι ίδιοι οι ξενοδόχοι προτείνουν «αξιοποίηση» των περιοχών Natura στο έγγραφο τους στη διαβούλευση).
Από κει και πέρα, υπάρχει σύνδεση του Χωροταξικού με την χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ, το οποίο θα έχει άμεσες τεράστιες επιπτώσεις στις τουριστικές περιοχές των μικρών επιχειρηματιών και ιδιαίτερα σε αυτές που δεν εντάσσονται σε περιοχές παρεμβάσεων (περιοχές τοπίου).
Το εν λόγω σχέδιο περιγράφει την ανάπτυξη της Κρήτης ως «μπρίζα» της Ευρώπης, ως «Πράσινο» νησί (καταστρέφοντας το πραγματικά πράσινο κομμάτι της..) και ως νησί θέρετρο!!
Κάθε χωροταξικό πλαίσιο θα πρέπει να υπηρετεί ένα αναπτυξιακό πλάνο παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου για τον οποίο προορίζεται και όχι περαιτέρω καταστροφής αυτού και των ανθρώπων που ζουν πάνω σε αυτό. Η περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας από την οποία μόνο οι μεγαλοξενοδόχοι κερδίζουν όπως και η περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ, συμβάλλουν στην περαιτέρω καταστροφή της πρωτογενούς παραγωγής όπως και στην περαιτέρω οικολογική καταστροφή. Και μάλιστα με την δική μας οικονομική συμβολή όταν επιδοτούμε μέσω ΕΤΜΕΑΡ στο λογαριασμό της ΔΕΗ τις ΑΠΕ με 20 ευρώ την εγκατεστημένη κιλοβατώρα (από 5,4 αντίστοιχα το 2012!!) και όταν για κάθε ευρώ του ΕΣΠΑ έχουμε δώσει πολλαπλάσια ευρώ στην Ευρώπη!!
Καλούμε τους Περιφερειακούς Συμβούλους να καταψηφίσουν το συγκεκριμένο σχέδιο.
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ- ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν.4269/2014
  • ΚΑΜΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ- ΑΘΩΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥΣ
  • ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ.
  • ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 10/11 ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου