Ανυπότακτη Κρήτη

Ανυπότακτη Κρήτη

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Συνέντευξη Γ. Κυριακάκη στα Χανιώτικα Νέα!(12/5)

Τι σημαίνει ότι «δεν είμαστε παράταξη όλης της Κρήτης;». Πώς θα μπορούσε να ανακατασκευαστεί ο Β.Ο.Α.Κ., να ενισχυθεί η παραγωγή και οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων; Πώς εκτιμά ότι λειτουργεί ο “Καλλικράτης”; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέσαμε στον εκπαιδευτικό – οικονομολόγο Γιάννη Κυριακάκη, επικεφαλής της κίνησης “Ανυπόταχτη Κρήτη” για την Περιφέρεια Κρήτης.
• Λέτε ότι δεν είστε παράταξη «όλης της Κρήτης»· τι σημαίνει αυτό;
Κανένας δεν είναι όλης της Κρήτης κι ας μην τ’ ομολογεί. Γιατί στις εκλογές διεκδικούν την ψήφο των πολλών (φτωχών) για να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα των λίγων (πλουσίων). Αυτή είναι μια επιδεξιότητα που εμείς δεν την έχουμε. Δεν θέλουμε να την έχουμε. Εμάς δεν μας ενδιαφέρουν τα συμφέροντα του Λεμπιδάκη ή του Καράτζη, των μεγαλοξενοδόχων και μεγαλοεργολάβων, των τραπεζιτών και των εφοπλιστών. Δεν μας ευλόγησε καμιά “αγία οικογένεια” του Ρεθύμνου ή των Χανίων που κάνει τα παιδόγγονά της πολιτικούς, δεν μας τίμησαν ποτέ οι Ρόταρυ και οι μασόνοι για την προσφορά μας (σε ποιον άραγε;). Δεν ήρθε ποτέ να μας διαφημίσει για την “απορροφητικότητά” μας κανένας Φούχτελ, Γιοχάνες Χαν ή Τόμας Ράχελ. Ο κ. Αρναουτάκης καμαρώνει ότι 1.464 κρητικές επιχειρήσεις εντάχθηκαν σε αναπτυξιακούς νόμους κι επιχορηγήθηκαν κατόπιν ενεργειών του. Ας τον ψηφίσουν αυτοί. Εμείς απευθυνόμαστε σ’ αυτούς που οι επιχειρήσεις απολύσανε, στους εργάτες που δουλεύουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, στους νέους που δεν μπορούν να σταυρώσουν μεροκάματο, στους αγρότες που αβοήθητοι βλέπουν τη σοδειά τους να καταστρέφεται, στους μικρομεσαίους που χρεοκόπησαν, σε κείνους που τα φέρνουν βόλτα δύσκολα, σε όσους κυνηγούν οι Τράπεζες να τους πάρουν το σπίτι, στους συνταξιούχους που δεν έχουν να πάρουν τα φάρμακά τους. Γι’ αυτούς “κατεβαίνουμε”. Αυτοί είναι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Αυτοί είναι η άλλη Κρήτη που μπορεί να μην φαίνεται, αλλά υπάρχει. Σ’ αυτήν ανήκουμε κι αυτήν θέλουμε να εκφράσουμε.

• Η ανακατασκευή του Β.Ο.Α.Κ. σε σύγχρονο -  ασφαλή δρόμο απαιτεί τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Είναι αρκετοί αυτοί που προτείνουν να εφαρμοστεί η μέθοδος της παραχώρησης ή να μπουν και διόδια. Εχετε θέση για όλα αυτά;
Φοβάμαι ότι θα μας αφήσουν να σκοτωνόμαστε μέχρι να πειστούμε ότι είναι αναγκαίο να μπει ιδιώτης να τον κατασκευάσει. Αλλά ούτε αυτό πρόκειται να γίνει σύντομα.  Κανείς δεν θα κατασκευάσει τον δρόμο, αν δεν πληρώσει κυρίως το κράτος. Δείτε τι έγινε στην Αττική Οδό: το αρχικό ύψος της σύμβασης ήταν 432 δισ. δρχ. Το Δημόσιο θα έβαζε 144 δισ. (33%), η κοινοπραξία των κατασκευαστών 54 δισ. (13%) και ο τραπεζικός δανεισμός (με εγγυητή πάλι το Δημόσιο) 235 δισ. δρχ. (54%). Τελικά το κόστος κατασκευής έφτασε 900 δισ. δρχ., το Δημόσιο κάλυψε τα 612 δισ. (68%), η κοινοπραξία σταθερή 54 δισ. (6%!) και τα τραπεζικά δάνεια 234 δισ. (26%). Τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας ο ιδιώτης εισέπραξε 192 δισ. δρχ. από τα διόδια! Καταλάβατε τι θέλουν να κάνουν; Θα πληρώσουμε μια φορά να γίνει και θα πληρώνουμε μια ζωή διόδια για να περνάμε. Αφού για πολλά χρόνια και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση μας έλεγαν ότι ξεκινά η ανακατασκευή του, τώρα πλέον διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Αλήθεια οι υποψήφιοι που υπήρξαν για χρόνια ο ένας ευρωβουλευτής, βουλευτής, υφυπουργός και περιφερειάρχης κι ο άλλος γ.γ. Περιφέρειας Κρήτης γιατί δεν έκαναν το έργο την εποχή που υπήρχαν λεφτά; Τώρα ψελλίζουν κάτι αστεία πράγματα περί αξιοποίησης του Ε.Σ.Π.Α. που για 7 χρόνια, για ολόκληρη την Κρήτη και για όλα τα έργα θα είναι  το πολύ μισό δισ. Πώς θα γίνει ένας δρόμος κόστους 2 δισ., μόνο ο Θεός το ξέρει. Μόνη λύση για έναν δημόσιο και ασφαλή δρόμο είναι να ανακατασκευαστεί μέσω του Π.Δ.Ε. που σήμερα έχει σχεδόν μηδενιστεί. Κι αυτό μπορεί να γίνει αν αρνηθούμε όχι μόνο το μνημόνιο, αλλά και το μνημόνιο διαρκείας, το δημοσιονομικό σύμφωνο σταθερότητας ή σύμφωνο Μέρκελ που επιβάλλει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και 50χρονη εποπτεία της χώρας μας μέχρι να ξεπληρώσει το χρέος στους Ευρωπαίους “συμμάχους”. Κι αυτό θέλει όχι συνεννόηση,  αλλά ρήξη με την Ε.Ε. κι έξοδο απ’ αυτή για ν’ ανακτήσει η χώρα τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική της. Μπορεί αυτό που λέμε να φαίνεται μακρινό ή δύσκολο, αλλά επιλέγουμε να λέμε την αλήθεια κι όχι ψεύτικες υποσχέσεις.
• Παρότι όλοι οι υποψήφιοι μιλούν για την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων (Ε.Σ.Π.Α., Σ.Ε.Σ.), εσείς αντίθετα φαίνεται να υποβαθμίζετε τη σημασία τους. Γιατί;
Είναι τέτοια η προπαγάνδα τους που μερικοί νομίζουν ότι μας ταΐζουνε κιόλας. Για την περίοδο 2014 – 2020 το σύνολο των χρημάτων για όλη την Ελλάδα που θα μπορούσε να απορροφηθούν (ποτέ δεν απορροφάται το 100%) είναι το πολύ 18 δισ. Την ίδια επταετία θα δώσουμε σε τόκους και χρεολύσια στους ευρωδανειστές μας 120 δισ. Συμφέρει; Εσείς τι λέτε; Την προηγούμενη περίοδο είχε διακηρυγμένο στόχο τη σύγκλιση των οικονομιών της Ε.Ε. Πέτυχε τον στόχο του; Αν δούμε το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. της χώρας μας ήταν πάνω από το 90% του μέσου όρου των χωρών της Ε.Ε. το 2007 και στο τέλος, το 2013, έπεσε στο 79,8%. Χάσαμε ή κερδίσαμε; Να πούμε ακόμη ότι στα 2 ευρώ που εισρέουν στη χώρα το 1 ευρώ επιστρέφει με τη μορφή προμηθειών εξοπλισμού σε μεγάλες πολυεθνικές της Γερμανίας, της Γαλλίας κ.ά. (βλ. Ζήμενς). Ο,τι απομένει, τη μερίδα του λέοντος, καρπώνεται μια μερίδα μεγαλοκατασκευαστών (βλ. Μπόμπολας). Για τους εργαζομένους το Ε.Σ.Π.Α. προωθεί  μισοδουλικές σχέσεις εργασίας σε Δήμους, Υπουργεία και Εκπαίδευση καταργώντας έτσι τη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οσο για τη νέα προγραμματική περίοδο, το Σ.Ε.Σ. δεν κάνει πια λόγο για συγκλίσεις, αλλά μιλά για ενίσχυση της “επιχειρηματικότητας, της έξυπνης εξειδίκευσης…” κ.ο.κ. Καθόλου πρωτότυπο, στη χώρα μας πάντα οι “έξυπνοι” το “τρώγανε” το Ε.Σ.Π.Α.
• Την ίδια στιγμή όμως ο περιφερειάρχης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην εξωστρέφεια στα αγροτικά προϊόντα, στις πιστοποιήσεις, στην εύρεση νέων αγορών. Ετσι δεν ενισχύεται το εισόδημα των αγροτών του νησιού;
Η εξωστρέφεια είναι μία ωραία λέξη. Ποιος δεν θα ήθελε τα κρητικά αγροτικά προϊόντα να κατακτήσουν τις αγορές του εξωτερικού; Αν όμως δούμε πίσω από τις ωραίες λέξεις,  πρόκειται για μια στρατηγική που δεν αφορά την πλειοψηφία των αγροτών. Πόσοι αγρότες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αγορές του εξωτερικού; Μήπως είναι μια στρατηγική που ευνοεί μεσάζοντες και μεγαλεμπόρους που θα παίρνουν το αγροτικό προϊόν σε εξευτελιστικές τιμές; Γιατί δεν γίνεται καμιά αναφορά στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών των 600.000 κατοίκων του νησιού και των 10 εκατομμυρίων της χώρας; Αυτοί θα τρώνε πατάτες Αιγύπτου, λεμόνια Αργεντινής και σκόρδα από την Κίνα; Η στρατηγική της Ε.Ε., η παλιά κι ακόμη χειρότερα η νέα Κ.Α.Π., οδηγούν σε αφανισμό τη μεγάλη πλειοψηφία του αγροτόκοσμου κι η Περιφέρεια υπηρετεί δραστήρια αυτήν τη στρατηγική. Θα σας πω ένα παράδειγμα: είπαν και ξαναείπαν για την πιστοποίηση που θα προστάτευε από τη νοθεία κι αμέσως μετά έρχεται ο Ο.Ο.Σ.Α. κι η τρόικα και διατάζουν να νοθεύουμε το ελαιόλαδο με σπορέλαια για να πέσει η τιμή του! Για να ενισχυθεί το αγροτικό εισόδημα και ταυτόχρονα να παράγονται φθηνά, ποιοτικά αγροτικά προϊόντα χρειάζεται να μειωθεί σημαντικά το κόστος των αγροεφοδίων, του ρεύματος, του πετρελαίου. Κι αυτό, όσο την αγορά λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και σπόρων ελέγχουν 10 εταιρείες, κυρίως πολυεθνικές, δεν γίνεται. Απαιτείται η εθνικοποίηση αυτών των επιχειρήσεων, η ΔΕΗ να ξαναγίνει ενιαία και πραγματικά δημόσια, το νερό να μην πέσει στα χέρια της Α.Ε. που ίδρυσε η Περιφέρεια και που όλοι φοβούνται ότι μια μέρα θα το παραδώσει σε ιδιώτες. Κατάργηση της πρόσφατης φορολόγησης της αγροτικής γης. Η μείωση του κόστους, σε συνδυασμό με ικανοποιητικές, εγγυημένες τιμές, θα εξασφαλίσουν αξιοπρεπές αγροτικό εισόδημα και σε μεγάλο βαθμό μια διατροφική αυτονομία του νησιού και της χώρας και θα μας “οχυρώσουν” απέναντι στον κίνδυνο της απειλούμενης παγκόσμιας διατροφικής ανασφάλειας.
• Γιατί να ψηφίσει εσάς ο Κρητικός και όχι κάποια από τις άλλες δύο αριστερές παρατάξεις;
Να σας θυμίσω ότι στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, λίγο καιρό μετά το πρώτο μνημόνιο, όταν το ΠΑΣΟΚ έβγαλε πολλούς δημάρχους και περιφερειάρχες, βγήκε ο Γιώργος Παπανδρέου και είπε ότι ο ελληνικός λαός εγκρίνει τη “σωτηρία” του κι έτσι πήρε το “πράσινο φως” για να συνεχίσει την επίθεση εναντίον μας. Αυτή τη φορά κι επειδή το μήνυμα θα είναι και πολιτικό και πανευρωπαϊκό, πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις που θα τους τρομάξουν κι όχι θα τους καθησυχάσουν. Οι δυνάμεις που ζητούν ρήξη και σύγκρουση κι όχι συνεννόηση. Που δεν θα ψάχνουν να βρουν και θετικά και δυνατότητες στη νέα Κ.Α.Π. όπως η Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης (ΣΥΡΙΖΑ). Να ενισχυθούν οι δυνάμεις που λένε να μην πληρώνουμε άλλο το χιλιοπληρωμένο χρέος γιατί δεν είναι δικό μας, να φύγουμε από τη φυλακή της Ε.Ε. και να βγάλουμε τον ζουρλομανδύα του ευρώ, να χτυπηθεί η ολιγαρχία του πλούτου για να επιβιώσει ο λαός. Κι όλα αυτά σήμερα κι όχι σε μια μελλοντική εργατική εξουσία. Γιατί ο δρόμος για την εργατική εξουσία ανοίγει περπατώντας κι όχι με επαναστατικά ευχέλαια. Η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) επιλέγει μια γραμμή ζύμωσης, θεωρητικής ανάλυσης, επιλέγει το στρίβειν διά της επανάστασης. Η “Ανυπόταχτη Κρήτη” και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ διατυπώνουν ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα προς τον εργαζόμενο λαό που αφενός απαντά στην άμεση ανάγκη επιβίωσής του κι αφετέρου οδηγεί πέρα από τον ορίζοντα της καπιταλιστικής κυριαρχίας. Οπως γράφουμε και σε μία προκήρυξή μας, αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία που θα λειτουργεί με την αρχή: “Από τον καθένα, σύμφωνα με τις δυνατότητές του, στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του”.

Χανιώτικα Νέα (12/5/2014)
σελ.24 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου