Ανυπότακτη Κρήτη

Ανυπότακτη Κρήτη

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Δελτίο τύπου 8/5 | Ρέθυμνο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΥΠΟΤΑΧΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Ρέθυμνο)


Η κυβέρνηση ολοκληρώνει άρον – άρον τη διαβούλευση – καρικατούρα του σχεδίου νόμου για τις θαλάσσιες ακτές και τους αιγιαλούς. Με το νομοσχέδιο-έκτρωμα, που παραδίδει ολοκληρωτικά τις παραλίες και τον αιγιαλό στην ιδιωτική κερδοφορία, η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει εκ βάθρων το νομικό καθεστώς που ίσχυε ως σήμερα για τις παραλίες και το οποίο προστάτευε την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών στην παραλία και τη θάλασσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κείμενο δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη αναφορά και έτσι το «κοινόχρηστο»  του αιγιαλού και της παραλίας καθίσταται κενό γράμμα.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει:

- την απευθείας και άνευ περαιτέρω διατυπώσεων παραχώρηση της παραλίας στις επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ.) που δραστηριοποιούνται κοντά στη θάλασσα – έτσι πέραν του ότι θα μπορούν να επεκτείνονται πρακτικά μέσα στη θάλασσα, εξαφανίζεται και η ζώνη 100 μέτρων χωρίς ομπρέλες-καθίσματα για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν. Αποτέλεσμα θα είναι να μην υπάρχει ούτε μια πιθαμή παραλίας στην οποία να μην χρειάζεται ο κόσμος να πληρώσει!

- την επιχωμάτωση της θάλασσας μπροστά στις fast track επενδύσεις – δηλαδή δημιουργία γης που χαρίζεται στους ιδιώτες και αλλαγή της ακτογραμμής και του φυσικού τοπίου.

- εκ νέου νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων στον αιγιαλό και την παραλία πέρα από κάθε λογική, αφού ο προηγούμενος νόμος 2971/2001 προέβλεπε συγκεκριμένη διαδικασία νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα που μάλιστα παρατάθηκε 4 φορές. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει καταπατήσει αιγιαλό απ’ το 2001 και μετά μπορεί απλά να πληρώσει και να το διατηρήσει!

- επιχειρεί να βαφτίσει τον αιγιαλό, την παραλία και την παρόχθια ζώνη «ιδιωτική περιουσία του δημοσίου» ώστε να δικαιολογήσει την απαράδεκτη εκποίηση κοινόχρηστων παραλιακών εκτάσεων από το ΤΑΙΠΕΔ.

- αλλάζει όλες τις ρυθμίσεις για αδειοδότηση έργων στα λιμάνια ακριβώς την ώρα που πουλάει τα λιμάνια σε ιδιώτες, δηλαδή καθιερώνει καθεστώς αυθαιρεσίας για τους ιδιώτες που θα αγοράσουν τα λιμάνια της χώρας.

Όλα τα παραπάνω σκανδαλώδη δείχνουν ότι το σχέδιο εκποίησης του θαλάσσιου μετώπου και στο νησί μας προχωράει ακάθεκτο, με τους Έλληνες πολίτες να γίνονται ιθαγενείς στην ίδια τους τη χώρα, να καλούνται να πληρώνουν για τη θάλασσα και ταυτόχρονα τα μεγάλα συμφέροντα να αποκτάνε δικαιώματα φεουδάρχη σε όλη την ακτογραμμή της χώρας. Τα σενάρια για παραχώρηση παραλιών φυσικής ομορφιάς που αποτελούν πόλο έλξης τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες της Κρήτης θα μπορούν πλέον να παραχωρηθούν σε επιχειρηματίες για να χτίσουν ξενοδοχεία μεγαθήρια αλλοιώνοντας τη φυσική ομορφιά και αποκλείοντας την πρόσβαση από τους κατοίκους.
Ο λαός πρέπει να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους! Με νεύρο τα κινήματα που διεκδικούν ανθρώπινο περιβάλλον και ελεύθερους χώρους, να φτιαχτεί ένα ευρύ μέτωπο που θα βάλει φρένο στην λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων. Να κάνουμε ανταρσία σε όσους θέλουν να μετατρέψουν σε αιώνιο πελάτη του κάθε Λάτση έναν λαό που πλάι στις θάλασσες έχει μάθει να μεγαλώνει, να αγωνίζεται και να ονειρεύεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου