Ανυπότακτη Κρήτη

Ανυπότακτη Κρήτη

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Δελτίο Τύπου Κλαδικής επιτροπής ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πανεπιστημίου Ηρακλείου.


Με την Ανυπόταχτη Κρήτη για ένα ανυπόταχτο Πανεπιστήμιο!

Οι φετινές περιφερειακές εκλογές βρίσκουν το Πανεπιστήμιο Ηρακλείου σε μια έκρυθμη κατάσταση. Από τη μια πλευρά οι διοικητικές υπηρεσίες του βρίσκονται υπο κατάρρευση εξαιτίας της διαθεσιμότητας-απόλυσης ενός σημαντικού αριθμού διοικητικών υπαλλήλων. Ο στόχος των 15.000 απολύσεων μέσα στο 2014 φιγουράρει ως φάντασμα πάνω από τη λειτουργία τόσο του Πανεπιστημίου όσο και των ερευνητικών ιδρυμάτων του Ηρακλείου (ΙΤΕ, ΕΛΚΕΘΕ).  Από την άλλη πλευρά, η ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην “εθελούσια”- απλήρωτη εργασία μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών, ενώ οι συμβασιούχοι ερευνητές του πανεπιστημίου υφίστανται συνεχώς νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Σε όλο αυτό το χάος, η εκπαίδευση των φοιτητών ναρκοθετείται με το σχέδιο Αθηνά, με την περικοπή μαθημάτων και εργαστηρίων, καθώς  και με την ίδια τη διαγραφή φοιτητών.
Όλα αυτά όμως δεν είναι αποτέλεσμα τυχαίων γεγονότων, αλλά της ασκούμενης σκληρής μνημονιακής πολιτικής. Μιας πολιτικής που επιβάλλεται από την Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ. και το ελληνικό κεφάλαιο κι εφαρμόζεται από τα φερέφωνα της κυβέρνησης. Μιας πολιτικής που επιβάλλει την υποχρηματοδότηση του πανεπιστημίου από το κράτος ωθώντας το με αυτό τον τρόπο να βρει τους δικούς του πόρους μέσα από δίδακτρα ή από εταιρείες ώστε να είναι επιχειρηματικά βιώσιμο. Μιας πολιτικής που καθιερώνει σχέσεις απλήρωτης, ελαστικής και επισφαλούς εργασίας στους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου, έτσι ώστε να αυξάνει την ανταγωνιστικότητά του. Μιας πολιτικής που τελικά στοχεύει στην υποβάθμιση των πτυχίων και στη δημιουργία αποφοίτων που θα αναγκάζονται να πληρώνουν μια εκπαίδευση δια βίου.
Η  πολιτική αυτή εν γένει δεν περιορίζεται στο χώρο του Πανεπιστημίου. Είναι η ίδια πολιτική που έχει οδηγήσει σταθερά το λαό στην εξαθλίωση των τελευταίων χρόνων. Είναι η ίδια πολιτική που από τη μια στηρίζει οικονομικά και πολιτικά διάφορα φασιστικά μορφώματα και τις δυναμεις ασφαλείας, ενώ από την άλλη σκορπάει τρόμο στο κόσμο της εργασίας κόβοντας μισθούς, συντάξεις και απαγορεύοντας τις διαδηλώσεις. Είναι η ίδια πολιτική που για εμάς που ζούμε εδώ στη Κρήτη μεταφράζεται στο κλείσιμο νοσοκομείων, σχολείων και στη δραματική μείωση της αγροτικής παραγωγής. Μεταφράζεται στο σκλαβοπάζαρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων που δουλεύουν απλήρωτοι, ανασφάλιστοι και χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Μεταφράζεται στο ξεπούλημα της φύσης με το πρόσχημα των φωτοβολταϊκών και με το χάρισμα χιλιάδων στρεμμάτων γης στο Κάβο Σίδερο του Λασιθίου σε επιχειρηματίες, τη στιγμή μάλιστα που χιλιάδες συμπολίτες μας απειλούνται με έξωση από τις κατοικίες τους. Μεταφράζεται στη νατοϊκή Βάση της Σούδας, που από τη μια πλευρά χρησιμοποιεί το νησί μας για τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις στους λαούς των γειτονικών χωρών και από την άλλη ξεπλένει τα χημικά όπλα τους στα νερά της Κρήτης. Και για να μην ξεχνιόμαστε, μεταφράζεται στην κατακόρυφη αύξηση των αυτοκτονιών, στην οποία ο νομός Ηρακλείου έχει χτυπήσει πρωτιά.
Για κάποιους όλα αυτά είναι ανάπτυξη. Για εμάς είναι έγκλημα. Και η μόνη διέξοδος έρχεται μέσα από τον αγώνα του λαού. Αγώνας που εμπνέεται από τις μάχες που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα.  Από τις μεγαλειώδεις απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου και των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέχρι τον ανυποχώρητο αγώνα στα νοσοκομεία. Από την κατάληψη της ΕΡΤ από τους εργαζόμενούς της και την κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας Κρήτης από τους κατοίκους της Ιεράπετρας μέχρι το μεγάλο αντιφασιστικό κίνημα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αγώνας για τις νεές μάχες που έρχονται σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά με στόχο την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής ΕΕ – ΔΝΤ – Κεφαλαίου και της κυβέρνησης που την εφαρμόζει στις Περιφέρειες, στους Δήμους και στην κοινωνία.  Ανυποχώρητος αγώνας κοινός για εργαζόμενους και άνεργους, για Ελληνες και μετανάστες. Είναι σήμερα παραπάνω από σαφές ότι η μόνη νικηφόρα προοπτική για τους αγώνες είναι αυτή που δίνει τη μάχη της με περηφάνεια, που δε σκύβει το κεφάλι, που δεν υπαναχωρεί στην πρώτη δυσκολία.
Για εμάς, εργαζόμενους, ερευνητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ, αυτή η απάντηση πρέπει να δοθεί τόσο στο δρόμο, όσο και στις ερχόμενες περιφερειακές εκλογές. Γιατί στις περιφερειακές εκλογές δεν κρίνονται απλά κάποια πρόσωπα, αλλά η πολιτική που αυτά εξυπηρετούν.  Γι'αυτό στρατευόμαστε και στηρίζουμε την Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση στην Κρήτη – Ανυπότακτη Κρήτη. Γιατί ξέρουμε ότι η ανατροπή αυτής της κατάστασης δε θα έρθει από τα πάνω και δεν έχει καμμία σχέση με ρατσιστικά και ναζιστικά δεκανίκια. Γιατί ξέρουμε ότι η ανατροπή αυτής της κατάστασης έρχεται μέσα από την κατάργηση των μνημονίων , γιατί ξέρουμε ότι «λεφτά υπάρχουν» με τη διαγραφή του χρέους, γιατί ξέρουμε ότι ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας δεν μπορούν να ανασάνουν παρά μόνο εκτός ΕΕ και με το λαό να παίρνει την τύχη του στα χέρια του και γιατί δεν θέλουμε κανέναν Καλλικράτη που οδηγεί σε κατάρρευση των τοπικών κοινωνίων. Και γιατί, σε ό, τι αφορά το χώρο του Πανεπιστημίου, θέλουμε ένα ανυπότακτο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ανυπότακτο στις εντολές των αγορών και του κεφαλαίου, ανυπότακτο στα πολιτικά-κυβερνητικά παιχνίδια. Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο που να αφουγκράζεται και να έχει επαφή με την τοπική κοινωνία, να διεξάγει επιστημονική έρευνα για τις ανάγκες του λαού και να παρέχει δωρεάν εκπαίδευση σε όλους.

Κλαδική επιτροπή ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πανεπιστημίου, Ν Ηρακλείου
και ανένταχτοι αγωνιστές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου