Ανυπότακτη Κρήτη

Ανυπότακτη Κρήτη

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Συνέντευξη: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ, επικεφαλής της Περιφερειακής Κίνησης «Ανυπόταχτη Κρήτη – Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση»

Ο εκπαιδευτικός Γιάννης Κυριακάκης, οικονομολόγος από τα Χανιά, αμφισβητεί τους μύθους της κυρίαρχης πολιτικής για την ανάπτυξη της Κρήτης. Πράσινη ανάπτυξη, και φαραωνικά τουριστικά έργα…
Η «Ανυπόταχτη Κρήτη» θέλει να συμβάλει στην ανάπτυξη αγώνων παντού, για μια Αριστερά που απέναντι στα διλήμματα της αστικής τάξης σηκώνει το γάντι για την αναγκαία έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, που μιλάει για την διαγραφή του χρέους για να πάνε λεφτά στην παιδεία και την υγεία.
Πουλάνε όλα όσα ανήκουν σε όλους μας
Πίσω από το λαμπερό κόσμο της ξενοιασιάς και της διασκέδασης στην Κρήτη χιλιάδες δουλεύουν απλήρωτοι, ανασφάλιστοι, με καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων

Έχουν πολιτική σημασία οι περιφερειακές εκλογές;
Οι εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας διεξάγονται μέσα στη δίνη μιας βαθιάς κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Γίνονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την ταξική πάλη στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση επιλέγει την συνεχή επίθεση στους εργαζομένους και στην νεολαία και προσπαθεί να επιβάλλει σαν κανονικό, ένα τοπίο εργασιακής ανασφάλειας, ανεργίας και φτώχειας. Είναι η στιγμή που πρέπει να μπει ένα τέρμα σε αυτή την κατάσταση και να περπατήσουμε σε έναν δρόμο διαφορετικό. Γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την κινητοποίηση του ίδιου του κόσμου, με ένα ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα, παρόλα αυτά είναι ζητούμενο να εκφραστεί η οργή του κόσμου και μέσα από τις περιφερειακές εκλογές σε αριστερή και αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.
 Όσο και αν επιχειρούν να πείσουν ότι σε αυτές τις εκλογές κρίνονται απλά κάποια πρόσωπα, εμείς λέμε ότι ο χαρακτήρας αυτής της μάχης είναι πολιτικός. Στο αποτέλεσμα τους θα κριθεί αν το μπλοκ εξουσίας βγει αδυνατισμένο, με την ταυτόχρονη ανάδειξη ενός νέου συσχετισμού δυνάμεων που θα το κλονίσει και θα το αποσταθεροποιήσει.
Είσαστε έτοιμοι να … σηκώσετε το γάντι; Όλο και συχνότερα η κυβέρνηση και το σύστημα προκαλούν την Αριστερά να πει εάν είναι με την έξοδο από την ΕΕ, τη διαγραφή του χρέους...
Εμείς καλούμε τον κόσμο σε αυτές τις εκλογές να στηρίξει την αντικαπιταλιστική Αριστερά. Το τρίτο ρεύμα στην αριστερά, που υπερβαίνει τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Που πιστεύει ότι η ανατροπή μπορεί να έρθει μόνο από τον ίδιο τον λαό. Μιας αριστεράς που απέναντι στα διλήμματα της αστικής τάξης σηκώνει το γάντι για την αναγκαία έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, που μιλάει για την διαγραφή του χρέους για να πάνε λεφτά στην παιδεία και την υγεία. Που μιλάει για εθνικοποίηση των εργοστάσιων με εργατικό έλεγχο. Τους καλούμε να στηρίξουν την αριστερά που παλεύει ενάντια στην «τρόικα» κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης και αυτής της πολιτικής.
Δεν λέμε ψέματα στον κόσμο, ούτε πουλάμε εύκολες υποσχέσεις. Για να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια θα πρέπει να δώσουμε την μάχη για να φύγουν όσοι κυβερνούν αυτόν τον τόπο, μαζί με την ΕΕ και την τρόικα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει απλά με μια ψήφο όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται αγώνας για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Αγώνας στον χώρο δουλειάς, στο πανεπιστήμιο, στην γειτονιά. Ψήφος στην «Ανυπόταχτη Κρήτη – Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση» σημαίνει ενίσχυση του ανυποχώρητου αγώνα για ένα διαφορετικό μέλλον.
Συχνά απασχολούν τα ΜΜΕ οι αγώνες των αγροτών από την Κρήτη. Ποια είναι η σημερινή τους κατάσταση;
Κανένα αγροτικό προϊόν δεν έχει ικανοποιητική τιμή παραγωγού για να εξασφαλίσει αξιοπρεπές εισόδημα στους κατοίκους της υπαίθρου. Η ύπαιθρος που για χρόνια παρήγαγε δημητριακά, σταφύλια, κρασί, εσπεριδοειδή τώρα εξαρτάται κυρίως από το ελαιόλαδο. Στο ελαιόλαδο, μέσω επιδοτήσεων, μας κατεύθυνε η ΕΕ και τώρα μας ζητάει να το αναμίξουμε με σπορέλαια για να πέσει η τιμή του επειδή είναι ακριβό. Ακριβό στο ράφι αφού η τιμή του από τον παραγωγό στον καταναλωτή τριπλασιάζεται. Η αμπελοκαλλιέργεια, δραστηριότητα που αντέχει από τη μινωική εποχή, μειώθηκε δραματικά με μόλις 33 χρόνια στην ΕΕ (πρώην ΕΟΚ), που μας επιδοτούσε να ξεριζώνουμε τ’ αμπέλια μας και μας απαγόρευε τη φύτευση νέων. Τα πορτοκάλια σαπίζουν πάνω στα δέντρα κι ένας πορτοκαλοπαραγωγός για να πιει ένα χυμό πορτοκάλι στο λιμάνι των Χανίων ή του Ρεθύμνου πρέπει να πουλήσει τριάντα κιλά πορτοκάλια.
Η ύπαιθρος ερημώνεται. Το 80% του πληθυσμού ζει στο βόρειο άξονα κι αν εξαιρέσουμε ορισμένους θύλακες στο νότο, η ενδοχώρα τείνει να γίνει ακατοίκητη. Το 46% του πληθυσμού του νησιού κατοικεί στους δήμους Ηρακλείου και Χανίων! Το κράτος ενισχύει αυτή την τάση κλείνοντας κάθε δημόσια υπηρεσία που απέμεινε στις κωμοπόλεις του νησιού. Κλείνουν υποκαταστήματα ΕΛΤΑ, ΟΤΕ, ΑΤΕ, Εφορίες, ΚΕΠ, Ειρηνοδικεία, σχολεία. Ο πληθυσμός υποχρεώνεται να στοιβάζεται σε πόλεις - «μικρές Αθήνες».
Εσείς τι προτείνετε;
Εμείς πιστεύουμε ότι η τάση αυτή πρέπει να αντιστραφεί. Χρειάζεται ένα γιγάντιο πρόγραμμα αναζωογόνησης της υπαίθρου με δημιουργία βασικών υποδομών, με άτοκα δάνεια που θα ενισχύουν την επιστροφή στη γη και την καλλιέργειά της. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από ένα εθνικοποιημένο τραπεζικό σύστημα και έξω από την ΕΕ για να μπορούν να καλυφθούν οι βασικές διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού. Παράλληλα χρειάζεται να δημιουργηθούν νέοι συνεταιρισμοί, και παραγωγικοί, ώστε οι αγρότες να μην είναι έρμαιο των πολυεθνικών.
Λέγεται ότι την Κρήτη έχει «αγγίξει» λιγότερο η κρίση λόγω τουρισμού. Ποιο το σχόλιό σας;
Κάθε χρόνο την Κρήτη επισκέπτονται σχεδόν 3 εκατομμύρια τουρίστες. Η «βαριά βιομηχανία» της Κρήτης δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη σκληρή δουλειά χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων και άλλων εργαζομένων στον τουρισμό. Πίσω από το λαμπερό κόσμο της ξενοιασιάς και της διασκέδασης δουλεύουν απλήρωτοι, ανασφάλιστοι, με σπαστά ωράρια, με καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, με αφόρητη πίεση, προσβολές, απειλές, κλπ. Το χειμώνα δεν μπορούν πια να μπουν ούτε στο ταμείο ανεργίας. Από την άλλη, μια μικρή συντεχνία μεγαλοξενοδόχων και «τουρ οπερέιτορς» θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι την εξειδικευμένη εργατική τάξη του νησιού και «πουλώντας» τον ήλιο, τη θάλασσα, το κλίμα, τα τοπία και τα μνημεία, αγαθά που ανήκουν σε όλους μας.
ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Στο Κάβο Σίδερο θα έρθει καταστροφή και όχι δουλειές
Ποια θέση έχετε για την επένδυση στο Κάβο Σίδερο του Λασιθίου;
Με το σχέδιο αυτό προβλέπονται χρήσεις γης για 25.000 στρέμματα, κατασκευή σε πέντε σημεία πέντε ξενοδοχείων 1.936 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ. Ενώ η μέγιστη δόμηση είναι 108 στρέμματα, ερωτηματικά προκαλεί η επιμονή της εταιρείας να χρησιμοποιήσει 25.000 στρ. Η κοινή λογική λέει ότι στη συνέχεια θα ζητήσει επέκταση της δόμησης. Το προηγούμενο σενάριο έκανε λόγο για 7.000 κλίνες και τρία γήπεδα γκολφ. Ο Σουφλιάς και η Πετραλιά, τότε υπουργοί, ανακοίνωναν ότι όλα ήταν έτοιμα και το καλοκαίρι του 2007 το έργο θα ξεκινούσε. Μήπως οι υποστηρικτές της επένδυσης και τότε πρέπει να απολογηθούν γιατί τάχθηκαν υπέρ ενός εκτρωματικού σχεδίου που για περιβαλλοντικούς λόγους απέρριψε ακόμη και το ΣτΕ; Αφού για είκοσι χρόνια (από το 1995) «ταλαιπωρούμε» ένα τόσο «σοβαρό» επενδυτή γιατί δεν πάει αλλού να επενδύσει; Που αλλού κατασκευάζει κάτι παρόμοιο για να μάθουμε κι εμείς; Γιατί το μόνο που μαθαίνουμε είναι για τις χρηματιστηριακές του επιδόσεις. Αξιολογήθηκε η φερεγγυότητά του, μη τυχόν και μας προκύψει κανένα τσιμεντένιο κουφάρι σαν αυτό άφησε ο Τροχανάς σε κοντινή περιοχή; Εμείς λέμε ότι αφού άφησαν το νομό Λασιθίου στην αφάνεια και μακριά από κάθε είδους αναπτυξιακή προοπτική, και οι κάτοικοι δε μπορούν να βρουν πουθενά δουλειά, τώρα πατώντας στη δυσπραγία τους πάνε να αγοράσουν και να καταστρέψουν τον τόπο τους. Μπορεί αρκετοί να θεωρούν ότι έτσι θα βρουν δουλειά αλλά εμείς έχουμε σοβαρές υποψίες πως και καταστροφή θα γίνει και δουλειές δε θα έρθουν. Γι’ αυτό είμαστε αντίθετοι.
Συμφωνείτε ότι η Κρήτη μπορεί να γίνει «πράσινο νησί»;
Πρόκειται για μια τεραστίων διαστάσεων απάτη που προωθεί το «πράσινο κεφάλαιο». Ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, καλώδια και μηχανές «τρώνε» χωράφια και βουνοκορφές μόνο και μόνο για τα κέρδη της ΕΕΝ, της ΤΕΡΝΑ και του Κοπελούζου. Η φύση δεν προστατεύεται όταν εμπορευματοποιείται. Αντίθετα καταστρέφεται πιο αποτελεσματικά και ορθολογικά για χάρη των κεφαλαιοκρατών. Με τερατώδη φαραωνικού τύπου επενδυτικά σχέδια θα μετατρέψουν την Κρήτη σε πράσινο νησί; Φυσικά δε λένε ότι, με την υπάρχουσα τεχνολογία, δεν λύνουν και κανένα ενεργειακό πρόβλημα στο νησί αφού οι μονάδες της ΔΕΗ σε Λινοπεράματα και Ξυλοκαμάρα θα πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν και να «μπαινοβγαίνουν» στο δίκτυο ανάλογα με το αν φυσάει ή έχει ήλιο, με τεράστια επιβάρυνση και φθορά των μηχανημάτων τους.
Τι λέτε για τα χημικά της Συρίας που θα καταστραφούν ανοιχτά της Κρήτης;
Στην Κρήτη «φιλοξενούμε» εδώ και χρόνια τη νατοϊκή βάση της Σούδας και ζούμε από κοντά τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις κατά γειτονικών μας λαών. Αυτή τη φορά, με ενισχυμένο το ρόλο και της «φιλειρηνικής» και «πράσινης» ΕΕ, το «έργο» παίχτηκε στη Συρία. Αφού την οδήγησαν σε εμφύλιο και οι πρόσφυγες καταφτάνουν κατά εκατοντάδες, ενδιαφέρονται για τα επικίνδυνα χημικά όπλα κι έρχονται να τα καταστρέψουν σε μια κλειστή θάλασσα σαν τη Μεσόγειο. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι! Έχουν πραγματοποιηθεί μαζικότατες συγκεντρώσεις στις οποίες φυσικά το ευρώδουλο τοπικό κατεστημένο αποκρύπτει επίμονα το ρόλο της ΕΕ.
Συνέντευξη στην Ντίνα Χαριτάτου, εφημερίδα ΠΡΙΝ, 13/4/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου