Ανυπότακτη Κρήτη

Ανυπότακτη Κρήτη

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Απαντήσεις Γ.Κυριακάκη στην ηλεκτρονική έκδοση των ΝΕΩΝ.

Δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση των ΝΕΩΝ (10/4/2014)
ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Απαντήσεις Γιάννη Κυριακάκη  Ανυπόταχτη Κρήτη-Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση

1η ΕΡΩΤΗΣΗ: Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ). Για πολλούς, ο χειρότερος δρόμος της Ευρώπης και έργο «γιοφύρι της Αρτας». Τι πρέπει να γίνει;

Η ανακατασκευή του θα κόστιζε περί τα δύο δισ. Μόνη λύση θα ήταν η ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά αυτό προσκρούει στους περιορισμούς της ΕΕ για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς (έλλειμμα έως 0,5% ΑΕΠ). Για νομισματικά μέτρα,  όσο παραμένουμε στο ευρώ, ούτε λόγος. Η ΕΕ μας έχει καταδικάσει να σκοτωνόμαστε μέχρι να πειστούμε ότι ο ΒΟΑΚ πρέπει να παραδοθεί σε ιδιώτη κατασκευαστή. Αυτός θα κατασκευάσει έναν δρόμο με κρατικές εγγυήσεις, ενισχύσεις και δάνεια, με υψηλότερο κόστος και φυσικά θα βάλει διόδια. Τα περί ΕΣΠΑ είναι αστειότητες. Κι όλο το ΕΣΠΑ 2014-2020 να δινόταν για τον ΒΟΑΚ, δεν θα έφτανε ούτε για το 1/3 του κόστους του! Η σύγκρουση με την ΕΕ είναι κι εδώ μονόδρομος!

2η ΕΡΩΤΗΣΗ: Αγροτικά προϊόντα Κρήτης. Τι θα κάνετε για τη στήριξή τους ώστε να είναι ξανά πρωταγωνιστές στις αγορές της Ευρώπης;

Τα αγροτικά προϊόντα της Κρήτης θα πρέπει να ξαναγίνουν πρωταγωνιστές στο ίδιο το νησί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου η ελευθερία του εμπορίου και το «σκληρό» ευρώ διευκολύνουν τους μεγαλοεισαγωγείς να πλημμυρίζουν την αγορά με απεριόριστες ποσότητες αγροτικών προϊόντων. Και να εξολοθρεύουν τους ντόπιους παραγωγούς. Οι εξαγωγές από πολλούς, σχετικά μικρούς εξαγωγείς - μεσάζοντες, είναι αναποτελεσματικές και δαπανηρές. Τα μεταφορικά έξοδα είναι δυσανάλογα υψηλά σε σχέση με την αξία των εμπορευμάτων. Την υπόθεση πρέπει να αναλάβει ένας ενιαίος κρατικο-συνεταιριστικός οργανισμός που λόγω του μεγέθους του και των ποσοτήτων που θα διακινεί θα επιτυγχάνει οικονομίες κλίμακας. Και δεν θα περιορίζεται μόνο στην Ευρώπη.

3η ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος ο σχεδιασμός σας για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη;

Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μάς ενδιαφέρει πρωτίστως από τη σκοπιά των 32.000 ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού και των υπόλοιπων εργαζομένων στον τουρισμό που κατά τη χειμερινή περίοδο δεν παίρνουν ούτε επίδομα ανεργίας. Θέλουμε να έχουν δουλειά, καλές αμοιβές, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Διεκδικούμε προγράμματα κοινωνικού χειμερινού τουρισμού για εργαζομένους και συνταξιούχους της χώρας, καθώς το κλίμα της Κρήτης είναι θερμό και ήπιο τον χειμώνα. Μετά το καλοκαίρι έχουμε μια σειρά αγροτικών δραστηριοτήτων (τρύγος, απόσταξη τσικουδιάς, συλλογή  ελιών, οινοποιεία). Σε συνδυασμό με τον ανερχόμενο γαστρονομικό τουρισμό θα μπορούσε να αναζωογονήσει την ύπαιθρο που ερημώνει, παρατείνοντας την τουριστική περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου